Povrat lozinke
Unesite email adresu s kojom ste se registrirali:
Uvjeti kupnje
Akcije

Motorne pile Husqvarna - jesenska akcija

Od 1. rujna počinje jesenska akcija motornih pila Husqvarna - akcijski popusti, super pokloni uz kupljene strojeve - provjerite detalje u akcijskom letku!...

Zadnji komentar na artikl

Rotacijske kosilice - Husqvarna LC356AWD

Anita Filipčić - 24.07.2018

Nakon tri i pol godine korištenja mogu reći da smo...

Zadnje pitanje i odgovor

Trimeri i čistači

borko ivanovic - 24.04.2018

Poštovani,u prilici sam da kupim trimer jonsered GR50.Zanima me vase...

Ime i prezime*E-mail*Broj telefonaMotornu pilu koristim najviše za ?


Prijavi se na newsletter
Anketa
0
Košarica

Savjetujemo - kako odabrati motornu pilu

/media/image/MotornePile/ClanakOdabirPile.jpg

  Potaknuti čestim upitima novih korisnika na tržištu prebogatom različitim modelima različitih proizvođača te izuzetno dobrim reakcijama i komentarima posjetitelja naših stranica na prethodni članak iz ove serije, donosimo savjete vezane za odabir motornih pila. Kao poseban dodatak predstavljamo i priručnik za korištenje motornih pila koji može svakom korisniku, bez obzira na prethodno iskustvo, biti referentni priručnik za rad i održavanje samog stroja. Ovo što ćete pročitati ovdje nije prepisan marketinški materijal nego članak baziran na našem dvadesetgodišnjem radu u branši, servisiranju i održavanju navedenih strojeva tako da ćete vjerujemo naći korisnih savjeta iz prve ruke.

Motor i snaga
  Polazišna točka svakog odabira mora biti vaša procjena koliko ćete i za što pilu koristiti. Nije svejedno planirate li njome samo orezivati voćke i obavljati ostale vrtne radove, da li ćete je koristiti u dvorištu uz kuću za piljenje metrica prilikom priprema drva za ogrjev, hoćete li ići u šumu i koristiti je za obaranje i raspiljavanje stabala za vlastite potrebe ili ćete je koristiti gotovo svakodnevno u poslu. Imajte na umu da ćete vaš novi stroj, uz pravilan odabir i dobro održavanje, koristiti najmanje sljedećih 15-ak godina. Izaberite upravo radi toga bar jedan model iznad onog koji je optimalan za vaše trenutne potrebe, vjerujte neće vam zbog toga biti žao niti u jednom trenu jer ćete sigurno tijekom životnog vijeka vaše pile puno puta odraditi posao za koji niste ni pomislili da ćete ga ikada raditi. Nikada, ali zaista nikada od naših kupaca nismo čuli rečenicu 'zašto sam kupio toliko jak stroj, trebao sam slabiji...' dok je s druge strane obrnuta varijanta vrlo čest slučaj.
  Okvirna preporuka za povremene kućne korisnike bila bi motorna pila snage do 3 KS, za zahtjevnije kućne korisnike koji sami obavljaju radove pripreme drva za ogrjev u šumi snaga bi trebala biti od 3 KS naviše, dok profesionalni korisnici ovisno o specifičnosti posla koji obavljaju mogu odabrati pilu odgovarajućih performansi.
  Nemojte stoga misliti ako dođete kod nas u prodavaonicu da vam hrpu pitanja o planovima o budućem korištenju postavljamo radi toga da vam pokušamo 'utrpati' nepotrebno što skuplji stroj. Nemamo takve namjere, ali nam je izuzetno stalo da budete vrlo zadovoljni s vašim odabirom u svakom trenutku kad krenete raditi sa strojem... godinu za godinom.

Kućište 
   Osim snage, koje kako smo naveli - nikad nije previše, bitan parametar je mehanička izvedba same pile. Pile za hobi i povremene kućne korisnike imaju kućište motora od kompozitnih materijala (specijalna vrsta plastike), dok su one za intenzivnije i profesionalne korisnike metalna (najčešće legura magnezija) koja osiguravaju bolje hlađenje stroja i znatno veću robusnost tijekom eksploatacije.  Ukoliko pilu koristite za povremene i ne cjelodnevne poslove i kompozitno kućište će biti sasvim zadovoljavajuće, dok ukoliko želite maksimalne performanse i intenzivno ćete koristiti stroj - metalno kućište je jedini ispravni odabir. Što se tiče Husqvarne u pravilu njihove poluprofesionalne i profesionalne pile (imaju oznaku XP) imaju metalno kućište motora. Razlika između XP modela i onih iz poluprofesionalnog segmenta kad se gledaju modeli u istoj klasi je veća snaga i povećani broj okretaja, što je onima koji svakodnevno rade s pilom vrlo bitno radi veće učinkovitosti.

Duljina vodilice 

  Jedan od parametara kojim se laici često vode kao najbitnijim prilikom odabira modela je duljina vodilice. Ona zaista jest bitna, no u tome ne treba pretjerivati  - preduga vodilica sa pilom male snage sasvim će umrtviti njezin rad, naročito kad se pili drvo nešto većeg promjera. U principu je najbolje da je vodilica što kraća, a da još uvijek zadovoljava vaše potrebe s obzirom na promjer drveta koje mislite piliti - time su gubici prijenosa i trenja prilikom rotacije lanca u vodilici minimalni, i samim tim brže i efikasnije pilite. U praksi se pokazalo da je vodilica duljine 35 - 38 centimetara sasvim zadovoljavajuća za kućno korištenje u dvorištu, 45 centimetara je najčešći izbor za univerzalno korištenje koje obuhvaća i rad u šumi, dok profi korisnici duljinu vodilice odabiru prema specifičnosti posla koji obavljaju, a može ići i do 70 cm. Iako to nigdje nije striktno navedeno, naša iskustvena preporuka je da je za 45 cm vodilicu za rad potrebna snaga pile bar  3 - 3.5 KS.

Sigurnost
  Ono što je vrlo bitno kod samog rada je sigurnost korisnika - zbog toga je vrlo bitno da pila bude opremljena minimalno inercijskom kočnicom i hvatačem lanca, te da oblik stražnje ručke bude takav da u slučaju pucanja lanca pruže maksimalnu zaštitu za samog korisnika. Također je vrlo preporučljivo opremiti se zaštitnom opremom - posebnom odjećom sa zaštitom od prorezivanja, kacigom i rukavicama, naročito ako radite u šumi. Vaša sigurnost trebala bi vam biti na prvom mjestu.

AutoTune - da ili ne?
  Jedan od noviteta kojeg je Husqvarna predstavila prije nekoliko godina je tzv. sustav AutoTune kod kojeg se rasplinjač sam podešava za optimalan rad pa pila radi uvijek s idealnim podešenjem smjese neovisno o nadmorskoj visini, vlazi zraka i stupnja zaprljanja filtera zraka. Iako korisnici još uvijek pomalo zaziru od takvih naprednih tehničkih rješenja naša iskustva iz prakse, sada već višegodišnja, izuzetno su pozitivna i pokazala su brojne prednosti u svakodnevnom radu, naročito kod naprednih i profesionalnih korisnika. Ako ste u mogućnosti svakako preporučamo da se odlučite za pilu s tom mogućnošću.

Savjeti za korištenje
  Za kraj, nakon što ste odabrali stroj evo par savjeta za korištenje.
  Prilikom rada svakako obratite pozornost da vam je lanac uvijek oštar, jer sa tupim lancem čak i sa najjačom pilom posao nećete obaviti. Pripazite da lancem tijekom piljenja ne zahvatite zemlju jer je vrlo izvjesno da će se lanac nakon samo par rezova po njoj sasvim istupiti pa bez njegovog oštrenja, ako nemate drugi u rezervi, teško ćete završiti planirani posao. Ne treba vjerojatno posebno napominjati da također treba izbjegavati da lanac zahvati metal, beton  i slične materijale koji će vam učas istupiti lanac. Nekoliko je pokazatelja da lanac nije oštar - kad pilite morate pritiskati pilu da ima ikakvog efekta piljenja (sa oštrim lancem pilu doslovno lagano pridržavate i ona si doslovno sama radi put), a piljevina koja ispada ispod nije krupna već sasvim sitna, kao drvena prašina.
  Za podmazivanje lanca koristite samo ulje za podmazivanje lanaca motornih pila, jer je njegov viskozitet takav da se lijepi za lanac i podmazuje ga po cijeloj duljini vodilice, s gornje i donje strane. Obična motorna ulja obično se rasprše već na početnom dijelu gdje lanac izlazi iz kućišta na gornjem kraju vodilice i ne lijepe se za lanac, pa je donji dio vodilice s kojim najčešće i pilite nepodmazan. Tako je trošenje lanca i vodilice osjetno povećano, a zbog povećanog trenja se pregrijavaju dok se efektivna snaga pile zbog toga rapidno snižava. Za orezivanje voćaka preporučljivo je koristiti biorazgradljiva ulja jer ona mineralna mogu naškoditi samoj biljci.
  Za mješavinu koristite samo ulja za dvotaktne motore renomiranih proizvođača, preporuka je bar polusintetička tipa Husqvarninog LS+, i ne dopustite da vam ona stoji dulje od 2 mjeseca, bilo u rezervaru same pile, bilo u nekom spremniku goriva sa strane. Ako pilu nećete koristiti duže vrijeme ispraznite sasvim gorivo iz nje, čak je i upalite da potroši i gorivo iz rasplinjača - time produljujete vijek trajanja membranama rasplinjača.
 Husqvarna priručnik o radu s lančanom pilom možete pogledati klikom OVDJE.

Zaključak
  Bez obzira za koju marku se odlučite, vodite računa o tome da imate dobru servisnu mrežu i podršku tijekom čitavog vijeka trajanja same pile. Strojevi renomiranih proizvođača imaju kvalitetu u samom startu, moći ćete ih bez problema održavati i bit će vam pravo zadovoljstvo raditi s njima.
Nadamo se da vam je pročitano bar malo pomoglo oko dvojbi koje ste možda imali prilikom odabira motorne pile, za sva dodatne pitanja i nejasnoće slobodno nam se obratite bez ustručavanja.